Cancerul de sân presupune de cele mai multe ori extirparea sânului și foarte adesea excizarea unor stații ganglionare atunci când este descoperit tardiv. Recuperarea după această afecțiune începe cât se poate de timpuriu, pentru a preveni sechelele postoperatorii, precum și recidiva lor.

         Sechelele acestei terapii radicale pot deveni la rândul lor invalidante, dacă persoana în cauză este privată de terapiile de recuperare funcțională. Foarte frecvent, cicatricile pot limita mobilitatea țesuturilor la nivelul pieptului și centurii scapulo-humerale, tulburărilor vasculare și limfatice, tulburări de conductibilitate nervoasă, și nu în ultimul rând, cele fasciale. Umărul devine dureros de partea ipsilaterală, lipsit de mobilitate, având drept consecință disconfortul din zona cervicală, ajungând chiar la arhicunoscutul diagnostic de umar înghețat.

           O altă consecință la fel de gravă, este instalarea în timp a limfedemului. Acesta odată instalat, netratat la timp, se cronicizează și reabilitarea devine aproape imposibilă. Terapia limfedemului nu se realizează prin simpla mișcare a membrului afectat, ci presupune o echipă pluridisciplinară, chiar și de chirurgi care pot interveni pentru un transplant ganglionar sau șuntarea canalelor limfatice cu cel venos.
Limfologia este o disciplină de recuperare aparte, care presupune cunoașterea tuturor tehnicilor de drenaj, tehnicilor de reposturare globală, a materialelor și dispozitivelor ortopedice necesare care facilitează în mod categoric.

          Terapia de recuperare este o terapie personalizată, atent întocmită și riguros efectuată. De cele mai multe ori, practicienii folosesc doar tehnici mecanice, ceea ce este contraindicat. Totdeauna, ședințele de recuperare debutează cu terapia fasciala a cicatricii, urmând drenajul venos superficial, apoi cel profund, acompaniate de o terapie manuală a limfedemului, utilizarea unor dispozitive specifice, confecționarea unei mănuși de drenaj degete-umăr, și bineînțeles, nelipsita kinetoterapie.

         Electroterapia, ultrasonoterapia, magnetotransducția sunt contraindicate, ca în orice cancer.

         Reconstrucția sânului trebuie însoțită și ea de aceste tehnici de recuperare.