Terapii

Vacu med - Terapia cu vacuum intermitent

Vacu med este un sistem ultraperformant de recuperare medicală şi refacere sportivă, care are la bază medicina aerospaţială şi tehnologia revoluţionară a vacuumului intermitent.


Terapia cu vacuum intermitent este folosită în medicina spațială de peste 30 de ani. În condițiile de imponderabilitate, circulația sângelui la nivelul membrelor inferioare s-ar face cu mare dificultate, dacă nu s-ar folosi această terapie la fiecare 10 ore. După cum îi spune numele, “Vacuum intermitent”, aplicația constă într-o alternanță ritmică de presiune negativă și pozitivă asupra membrelor inferioare. A nu se confunda cu presoterapia, ades întâlnită în centrele de recuperare, sau în cele de remodelare corporală, care constă în aplicarea de presiune pozitivă. Se obține un joc de presiune asupra vaselor sanguine, cu modificare ritmică de calibru, având drept consecință efecte vasodilatatoare și stimulatoare asupra schimburilor de oxigen și nutrienți și deschiderea de noi căi vasculare. În același timp se îmbunătățește drenajul limfatic și circulația venoasă.


Acest joc de presiune, în faza negativă atrage mai mult sânge în jumătatea inferioară a corpului, pentru ca în faza pozitivă sângele din partea inferioară să fie pompat eficient spre partea superioară. În faza de presiune negativă crește perfuzarea mușchilor membrelor inferioare cu capilaro-dilatație și deschiderea de vase capilare noi. În faza compresivă, de fapt revenirea la presiunea atmosferică, sângele venos și limfa curg prin vase cu diametrul mărit, crește întoarcerea venoasă, accelerează perfuzia și drenajul limfatic, crește pH-ul, crește sinteza de colagen și grăbește închiderea rănilor.


Utilitatea acestei terapii este uriașă, în diverse domenii, cu efect profilactic, curativ şi de recuperare: în afecțiunile vasculare periferice, arterite, insuficiență circulatorie venoasă, limfedem, algo-neurodistrofia secundară post traumatică.


Grăbeşte cu 50% închiderea rănilor, escarelor, arsurilor, ulcerelor varicoase, diabetice. Benefic în tratamentul polineuropatiilor.


Este foarte util în toate afecțiunile ortopedice, post traumatice: fracturi, luxații, entorse, rupture ligamentere, musculare, recuperarea după protezarea şoldului, genunchiului.


În medicina sportivă este folosit profilactic, curativ și recuperator. Prin deschiderea de noi pături capilare, crește perfuzia tisulară, crește “wash-out-ul”, cu eliminarea acidului lactic, creatinkinazei, acidului uric. Înlătură oboseala şi febra musculară.


Indicaţii


  • Arteriopatia cronică obliterantă a membrelor inferioare ACO (arterita, boala arterială periferică) (stadiile I-III)
  • Insuficienţa venoasă cronică
  • Edemul şi limfedemul
  • Post intervenţii ortopedice sau post-traumatic
  • Piciorul diabetic
  • Utilizare în ortopedie, traumatologie, reabilitare şi medicină sportivă

Contraindicaţii


  • Sarcină
  • Tromboză mai nouă de 8 săptămâni
  • Hernie inghinală
  • Ziua dializei

Terapii